Akcija 20% popusta na set kvačila s zamašnjakom Nazovite za više detalja i zakažite svoju uslugu danas!
Posted In: Održavanje vozila, Savjeti za vozače

Filter kabine, poznat i kao filter zraka u kabini, mali je, ali važan dio Vašeg automobila. Njegova je svrha da spriječi da štetne tvari iz zraka, poput prašine, peluda, ugljičnog praha i alergena, uđu u kabinu Vašeg vozila i ugroze Vaše zdravlje i udobnost vožnje.

U ovom blogu ćemo istražiti važnost filtera kabine, znakove da je vrijeme za zamjenu i kako sami možete provesti zamjenu.

Zašto je filter kabine važan?

Zdravlje i udobnost vožnje: Filter kabine štiti Vaše pluća od štetnih čestica koje mogu izazvati alergije, astmu i druge respiratorne probleme. Također pomaže u održavanju čistog zraka u kabini, što je posebno važno ako provodite puno vremena u svom autu ili ako imate alergiju ili astmu.

Efikasnost grijanja i hlađenja: Zagušen filter kabine može smanjiti protok zraka kroz sustav grijanja i hlađenja Vašeg automobila, što otežava održavanje ugodne temperature u kabini.

Dugi životni vijek automobila: Prašine i druge nečistoće mogu zagaditi motore grijanja i hlađenja Vašeg automobila, što dovodi do skupa popravka. Redovita zamjena filtera kabine pomaže u zaštiti ovih vitalnih komponenti i produžuje životni vijek Vašeg automobila.

Kada je vrijeme za zamjenu filtera kabine?

Preporučuje se da filter kabine mijenjate na svakih 15.000 do 20.000 kilometara, ili češće ako vozite u prašnim ili zagađenim područjima.

Također postoje i neki znakovi koji mogu ukazivati da je vrijeme za zamjenu filtera kabine:

  • Slab protok zraka: Ako osjećate da iz ventilacijskih otvora puše slab protok zraka, to može biti znak da je filter kabine zagušen.
  • Prašnjavi mirisi: Ako u kabini Vašeg automobila osjećate prašnjave ili plesnive miris, to može biti znak da filter kabine ne radi ispravno.
  • Alergijske reakcije: Ako imate alergije ili astmu i primijetite da se Vaši simptomi pogoršavaju kada ste u autu, to može biti znak da filter kabine treba zamijeniti.

Kako sami zamijeniti filter kabine?

Zamjena filtera kabine obično je jednostavan postupak koji možete sami obaviti uz malo alata i tehničkih vještina. Koraci će se razlikovati ovisno o modelu Vašeg automobila, ali općenito:

  1. Pronađite priručnik za Vaš automobil i pronađite upute za zamjenu filtera kabine.
  2. Pronađite filter kabine u svom autu. Obično se nalazi iza prednjeg ručnika ili iza glove odjeljka.
  3. Skinite poklopac koji zaštićuje filter kabine.
  4. Izvadite stari filter kabine.
  5. Postavite novi filter kabine, osiguravajući se da je pravilno postavljen.
  6. Vratite poklopac i završite.

Ako niste sigurni kako sami zamijeniti filter kabine, uvijek možete odvesti svoj automobil u mehaničarsku radionicu da to učine za Vas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Otvori chat
Pozdrav 👋
Kako Vam možemo pomoći ?