Akcija 30% popusta na set kvačila s zamašnjakom Nazovite za više detalja i zakažite svoju uslugu danas!
Posted In: Održavanje vozila

Važno je redovito provjeravati razine ulja kako bi vaš automobil nesmetano radio. Motorno ulje podmazuje pokretne dijelove motora, a također služi za čišćenje, hlađenje i zaštitu tih dijelova, sprječavajući da se motor zakuha.

Motorno ulje potrebno je redovito mijenjati jer njegova svojstva podmazivanja ne traju vječno. S vremenom ulje postaje prljavo što ga čini daleko manje učinkovitim.

Kako provjeriti razinu ulja

Da biste provjerili razinu ulja, otvorite poklopac automobila i pronađite šipku za mjerenje razine ulja (ručka je prstenastog oblika za povlačenje iz motora). Izvadite mjernu palicu do kraja i obrišite je čistom krpom kako biste postigli lijepo očitanje. Ponovno ga umetnite u motor i još jednom izvadite kako biste dobili precizno očitavanje razine ulja.

Većina šipki bit će označena na dva mjesta kako bi se identificirale minimalne i maksimalne razine ulja, ali svakako provjerite vlasnički priručnik od proizvođača vozila za više informacija. Važno je ne dopustiti da vam razina motornog ulja padne ispod minimalne oznake. Što je još važnije, ne smijete prepuniti motor da biste održali optimalne performanse.

Dakle, kako znati trebate li izmjenu ulja?

Provjerite boju ulja

Kada gledate ulje na šipki, provjerite njegovu boju. Svježe ulje ima prozirnu svijetlosmeđu boju, ali s vremenom će postati tamnije te može postati gusto i crno. Nakon što vaše ulje izgubi prozirnost i postane crno, to je dobar znak da je vrijeme da promijenite svoje ulje jer može sadržavati čestice koje mogu uzrokovati stvaranje ljepljivih naslaga u motoru.

Provjerite konzistenciju

Za ovo ćete se morati malo zaprljati, ali tijekom provjere boje trebali biste provjeriti i konzistenciju ulja. Skinite malo ulja s kraja šipke i utrljajte ga između palca i kažiprsta. Ako je ulje grubo ili mrvičasto, to je još jedan znak da ulje sadrži nečistoće i treba ga zamijeniti.

Prešli ste dosta kilometara od zadnje izmjene ulja

Ako automobil često koristite na duljim putovanjima i prelazite dosta kilometara, možda došlo vrijeme za zamjenu ulja, ali prvo biste trebali provjeriti priručnik za svoje vozilo. U prošlosti su proizvođači preporučivali mijenjanje ulja na svakih 5000 prijeđenih kilometara, ali s napretkom sintetičkih motornih ulja malo je vjerojatno da će vaš automobil trebati često mijenjanje ulja.

Svaki proizvođač je drugačiji, stoga slijedite upute koje se odnose na intervale zamjene ulja u korisničkom priručniku. Primjerice, Toyota za Yaris preporučuje mijenjanje ulja na svakih 8000 km, dok Ford sugerira da je na Ford Fiesti izmjena ulja potrebna samo na svakih 16000 kilometara.

Uključeno je svjetlo za zamjenu ulja na nadzornoj ploči

Ne sjećate se kada ste zadnji put promijenili ulje? Ne brinite, mnogi moderni automobili pratit će to umjesto vas. Svjetlo ili poruka na nadzornoj ploče zasvijetlit će kada bude vrijeme za sljedeću izmjenu ulja. Ova lampica koja služi kao podsjetnik bit će postavljena prema preporučenom intervalu promjene ulja za vaše vozilo i mora se resetirati nakon svake zamjene ulja.

Ovo se ne smije miješati sa svjetlom nadzorne ploče za pritisak ulja, što bi moglo sugerirati da vozite s nedovoljnom količinom ulja u motoru, a to može dovesti do trajnih oštećenja motora. Ako ugledate ovo svjetlo s ikonicom kapljice ulja iz limenke, trebali biste zaustaviti automobil i ugasiti motor što prije.

Razina ulja ne prestaje padati

Ako ste dolijevali svoje motorno ulje, no razina se stalno spušta ispod minimalnog pokazatelja na šipci, moglo bi vam ukazati na problem. Ako motorno ulje gubi svoja svojstva za podmazivanje, vaš će motor koristiti više ulja kako bi osigurao da njegovi pomični dijelovi nesmetano rade. Motor koji neprestano treba dopunjavanje ulja sugerira da postoji curenje ili ulje više ne obavlja posao i potrebna je potpuna izmjena ulja.

Povećana buka motora

Sigurno znate bolje od ikoga kako vaš automobil obično zvuči, stoga možete lako prepoznati ako dođe do neuobičajenih zvukova motora. Ako primijetite da vam je motor bučniji nego inače, to bi moglo značiti da vam je potrebno zamijeniti motorno ulje.

Kada motorno ulje postaje staro, ono gubi svoja podmazujuća svojstva. Dijelovi koji se kreću u motoru mogu se početi međusobno brusiti, uzrokujući velike štete ako se ne saniraju na vrijeme. Zbog toga se preporučuje provjeriti motor i zamijeniti ulje ako nešto ne zvuči kako treba.

Ako imate bilo kakvih nedoumica oko izmjene ulja na svom vozilu, možete nas kontaktirati i porazgovarati s našim serviserima. Nazovite nas na 091 222 3492 ili nas posjetite na adresi Dugoselska ulica 102, Sesvetski Kraljevec. Rezervirajte slobodan termin putem on-line obrasca.